Fundació Miró


"2 SONS OF CATALONIA: JOSEP LLUÍS SERT & JOAN MIRÓ" DE ROBERT GARDNERLa Fundació Pilar i Joan Miró acollirà l’estrena internacional del documental 2 Sons of Catalonia: Josep Lluís Sert & Joan Miró, filmat per Robert Gardner el 1977 i editat el 2013. La versió final del film s'ha projectat en una sola ocasió en el marc de l’Athens Film Festival d'Ohio el 2013 (EUA) mentre que els 23 minuts de preses descartades, que inclouen un recorregut pel Taller Sert per part de l'arquitecte, inèdits fins avui, es projectaran per primera vegada a la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca, en el mateix lloc on es van rodar algunes de les seves escenes.

La localització i recuperació d'aquest material inèdit és el resultat de la investigació realitzada pel Departament de Col•leccions de la Fundació Pilar i Joan Miró a Mallorca en col•laboració amb Pablo Bujosa Rodríguez, director de J.L. Sert. Un somni nòmada, documental que li permetia conèixer personalment a Gardner, tenir accés al seu arxiu i contribuir, a més, a la traducció dels diàlegs entre Miró i Sert en el film.

Sinopsi

El doble retrat de 2 Sons of Catalonia s'ha definit com un “pas de deux cinemàtic”, un passeig arquitectònic pels espais construïts per Sert per a acollir l'obra de Miró: la Fundació Joan Miró de Barcelona, el taller de l'artista a Palma de Mallorca i el Labyrinthe de la Fondation Maeght de Saint-Paul-de-Vence, a més d'altres localitzacions vinculades a Miró, com el Parc Güell o el passatge del Crèdit, interpretades a través dels ulls de l'arquitecte.

L'estructura de la pròpia narració va entrellaçant i definint la relació entre els diferents llocs i entre els dos personatges. El film estableix un paral•lelisme entre la permeabilitat i continuïtat espacial de l'obra sertiana i la narració fluïda i en una sola presa de Gardner. Així mateix, l'atenció al detall i l'estima per allò quotidià i accidental de Miró troba la seva rèplica en la mirada del director.

Aquesta doble manera d'observar es fa evident en l'escena en què Miró i Sert es troben al taller mallorquí. En contraposició a l'artifici de la filmació simultània del documental de la BBC, Miró. Theatre of Dreams, en què Miró simula pintar per a la càmera, Gardner és capaç de captar la realitat nua de l'artista enfrontat a l'obra, abstret en el procés creatiu en un moment d'aparent solitud, el “Miró mai vist”.

Fitxa tècnica

2 Sons of Catalonia: Josep Lluís Sert & Joan Miró 1977 / 2013 (ed.)
Documental 30’43” + Descarts (outtakes) 23’09”
Pel•lícula de 16mm transferida a vídeo digital

Documental cortesia de Documentary Educational Resources (DER)
Outtakes cortesia de DER i The Robert Gardner Collection - Harvard Film Archive

Una producció de
Studio7Arts
Una coproducció de
The Graham Foundation for Advanced Studies in the Fine Arts

Equip tècnic

Direcció
Robert Gardner (1925-2014)

So
Richard Rogers

Edició
Robert Gardner en col•laboració amb Rebecca Meyers

Producció de so
Ernst Karel

Traducció
Pablo Bujosa Rodríguez i Véréna Paravel

Masterització digital
Modulus Studios

Edició i color en línia
Francis McDonnell

Agraïments
Pablo Bujosa Rodríguez
Adele Pressman
Liz Coffey - Harvard Film Archive
James Pike – The Graham Foundation
Alice Apley, Alijah Marie Case, Frank Aveni and Nic Brynolfson – DER

Rodat a
Palma de Mallorca, Ibiza, Barcelona, Saint-Paul-de-Vence

Copyright 2013 © Studio7Arts

 


PREMIÈRE DE "2 SONS OF CATALONIA: JOSEP LLUÍS SERT & JOAN MIRÓ" DE ROBERT GARDNER 1024 KB